عمل جراحی آب مروارید (کاتاراکت) چگونه است؟ | انواع جراحی Cataract

عمل آب مروارید چیست؟

عمل آب مروارید بهترین روش برای درمان بیماری آب مروارید است. در این روش عدسی چشم شما برداشته می شود و در بعضی موارد یک لنز مصنوعی را به جای عدسی در چشم شما قرار می دهند تا دیدتان بهتر شود.

عدسی چشم در حالت عادی شفاف است و به همین دلیل شما خیلی خوب همه جا را می بینید، اما به دلیل افزایش سن و بعضی عوامل مانند بیماری دیابت، عدسی چشم کدر می شود و دید شما را تحت تأثیر قرار می دهد. آب مروارید باعث ایجاد حالت مه آلود در دید شما می شود. به همین دلیل است که باید عمل آب مروارید را انجام دهید. در ادامه به شما می گوییم که جراحی آب مروارید چگونه انجام می شود.

عمل جراحی آب مروارید

عمل آب مروارید چگونه انجام می شود؟

عمل جراحی آب مروارید معمولاً یک عمل سرپایی و حدوداً یک ساعته است و بعد از پایان عمل نیازی به ماندن در بیمارستان ندارید. در ابتدای جراحی، چشم پزشک قطره هایی را در چشم شما می ریزد تا مردمک چشم گشاد شود. قطره دیگری هم برای بی حسی در چشمان شما ریخته می شود. البته ممکن است برای جلوگیری از استرس، یک قرص آرام‌بخش هم به شما داده شود که خیلی عادی است. شما در طول جراحی آب مروارید کاملاً بیدار هستید، اما هیچ دردی حس نخواهید کرد.

در طول این عمل عدسی کدر را با روش های مختلف مانند برش دادن و یا امواج اولتراسوند می شکنند و آن را از چشم خارج می کنند. در بعضی موارد هم پزشک یک لنز مصنوعی را جایگزین عدسی می کند تا شما بهتر ببینید. جراحی آب مروارید بسیار رایج و بی خطر است و خیلی از افراد تاکنون این جراحی را انجام داده اند.

کاندیدای عمل جراحی آب مروارید

آب مروارید یک بیماری است که معمولاً با جراحی به راحتی درمان می شود، اما برای این جراحی باید یک سری موارد و شرایط را در نظر بگیرید. مثلا اینکه چه افرادی باید این عمل را انجام دهند و یا سن مناسب برای این روش درمانی چند سالگی است. در ادامه با ما همراه باشید تا به این سؤالات پاسخ دهیم.

عمل آب مروارید برای چه کسانی مناسب است؟

ممکن است شما هم به بیماری آب مروارید مبتلا باشید، اما تغییری در دید خود احساس نکنید. همیشه برای درمان آب مروارید از جراحی استفاده نمی شود، اما در بیشتر موارد و زمانی که دچار دوبینی شوید و یا در هنگام رانندگی در شب به مشکل بر می خورید، نشان می دهد که آب مروارید در شما پیشرفت کرده و باید جراحی شوید. جراحی باعث بهبودی دید شما می شود و بعد از آن می توانید تمام کارهای خود را مانند قبل انجام دهید. بنابراین، اگر دوبینی دارید، نور زیاد چشمانتان را اذیت می کند، نمی توانید در شب رانندگی کنید و ...، احتمالاً شما یک کیس عمل کاتاراکت خواهید بود.

سن مناسب برای انجام عمل آب مروارید

معمولاً جراحی آب مروارید در سنین 40 تا 65 سالگی انجام می شود، اما چشم پزشکان معتقدند که اگر آب مروارید روال زندگی شما را بر هم بزند، باید چشمانتان را جراحی کنید. زمانی که دیدتان تار شود و نتوانید به فعالیت های معمول خود مانند مطالعه و یا رانندگی بپردازید، وقت آن رسیده که عمل آب مروارید را انجام دهید.

عمل آب مروارید برای چه کسانی ممنوع است؟

در بعضی از موارد پزشک جراحی آب مروارید را برای شما ممنوع می کند. اگر شرایط زیر را داشته باشید نباید این عمل را انجام دهید:

اگر باردار یا شیرده هستید نباید آب مروارید را عمل کنید، چون بارداری و شیردهی تغییراتی را در قرنیه چشم ایجاد می کنند که قابل پیش بینی نیستند.

جراحی آب مروارید در صورت ابتلا به بیماری هایی مانند آرتروز، بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس یا بیماری های نقص ایمنی مانند ایدز ممنوع است، چون در صورت ابتلا به چنین بیماری هایی بدن نمی تواند عضو جراحی شده را بهبود ببخشد.

اگر داروهایی مانند داروی رفع آکنه یا آمیودارون (داروی رفع بی نظمی ضربان قلب) مصرف می کنید نمی توانید جراحی آب مروارید انجام دهید، زیرا استفاده از این داروها بر دقت عمل و نحوه بهبود قرنیه بعد از جراحی تأثیر می گذارد و وضعیت بینایی چشم را پس از عمل کاهش می دهد.

اگر قرنیه شما به قدری نازک باشد که پزشک نتواند آن را به خوبی برش دهد، باز هم نمی توانید این جراحی را انجام دهید و باید به فکر روش های دیگر درمان مانند دارو درمانی و یا استفاده از عینک های طبی باشید. البته نگران نباشد، پزشک متخصص نحوه درمان صحیح را به شما معرفی خواهد کرد.

مزایا و معایب عمل جراحی آب مروارید

عمل های جراحی همگی مزایا و معایبی دارند که باید از آنها آگاهی داشته باشید. وقتی یک عمل جراحی برای شما تجویز می شود، مطمئن مزایای آن بیشتر از معایب آن خواهد بود. عمل جراحی آب مروارید هم به همین شکل است. در ادامه مزایا و معایب این نوع جراحی را برای شما بیان می کنیم.

مزایای عمل آب مروارید

مزایای جراحی آب مروارید

مزایایی که شما را به انجام عمل آب مروارید ترغیب می کنند عبارتند از:

  • انجام سریع عمل بین 45 دقیقه تا 1 ساعت؛
  • ترخیص از بیمارستان بلافاصله بعد از عمل؛
  • بهبودی آسان؛
  • بازگشت بینایی و شفافیت دید؛
  • افزایش کیفیت زندگی بعد از جراحی به دلیل دید بهتر؛
  • حفظ سلامت چشم ها.

معایب عمل جراحی آب مروارید

مزایای جراحی آب مروارید زیاد است، اما معایبی هم در آن وجود دارد که البته خیلی جدی نیستند و  می توانید با در نظر گرفتن آنها برای انجام عمل تصمیم بگیرید. در ادامه به این معایب اشاره می کنیم:

مدت زمان طولانی تا بهبودی کامل (حدود دو ماه)؛

امکان‌پذیر نبودن عمل آب مروارید برای بعضی افراد مانند زنان باردار و شیرده.

به جز این دور مورد واقعاً عیب دیگری را نمی توان برای جراحی آب مروارید بیان کرد. این جراحی شما را از شر بیماری آب مروارید نجات می دهد و بهترین راه درمان برای این بیماری خواهد بود.

عوارض عمل آب مروارید

هر نوع عمل بر که به شما در درمان بیماری کمک می کند، ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشد. البته در مورد جراحی آب مروارید این عوارض بسیار نادر هستند. از عوارض عمل جراحی کاتاراکت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت یا تورم چشم؛
  • خون ریزی؛
  • جدا شدن شبکیه (شکستن لایه ای از بافت در پشت چشم که نور را تشخیص می دهد)؛
  • افتادگی پلک؛
  • خشکی چشم بعد از انجام عمل؛
  • احساس خارش و وجود جسم خارجی در چشم؛
  • حساس شدن چشم به نور؛
  • افزایش موقت فشار چشم 12 الی 24 ساعت پس از جراحی.

عوارض عمل آب مروارید

در صورت بروز هر کدام از این عوارض می توانید به پزشک جراح خود مراجعه و مشکل را حل کنید. البته در ادامه اقدامات قبل و بعد از عمل آب مروارید را برای شما بیان می کنیم تا از وقوع این عوارض جلوگیری شود.

اقدامات قبل از عمل آب مروارید

به منظور آمادگی برای عمل آب مروارید بهتر است یک سری موارد را رعایت کنید. یک یا دو هفته قبل از عمل باید چند آزمایش انجام دهید تا شکل و اندازه چشم شما برای پزشک مشخص شود و او بتواند بهترین لنز مصنوعی را برای شما تهیه کند.

12 ساعت قبل از عمل آب مروارید هم باید ناشتا باشید. همچنین باید به توصیه پزشک خود در مورد مصرف بعضی داروها گوش دهید، چون بعضی از داروها می توانند خطر خونریزی در طول عمل را افزایش دهند. اگر از داروهایی مانند داروهای درمان پروستات استفاده می کنید، حتماً پزشک خود را در جریان بگذارید، چون این داروها با جراحی آب مروارید تداخل دارند.

یک یا دو روز قبل از جراحی هم باید قطره چشمی آنتی بیوتیکی که پزشک برای شما تجویز می کند را مصرف کنید.

مراقبت های بعد از عمل آب مروارید

چند روز بعد از عمل جراحی آب مروارید بینایی شما بهبود پیدا می کند، اما در ابتدا ممکن است دید شما تار شود. این حالت کاملاً عادی است، بنابراین نگران آن نباشید. بعد از اتمام جراحی و ترخیص از بیمارستان باید یک سری اقدامات را انجام دهید:

  • داروهایی که پزشک تجویز کرده را به طور مرتب مصرف کنید؛
  • حداقل برای یک هفته شب ‌ها از چشم بند استفاده کنید؛
  • طبق معمول می توانید به حمام بروید، اما باید از محافظ مخصوص چشم استفاده کنید؛
  • تا چند هفته پس از عمل، از مالیدن چشم و فعالیت هایی مانند رانندگی خودداری کنید؛
  • از انجام کارها و ورزش های سنگین بپرهیزید؛
  • می توانید از گوشی موبایل و کامپیوتر استفاده کنید و تلویزیون ببینید، اما بهتر است خیلی طولانی نباشد؛
  • معاینات دوره ای را طبق زمانی که پزشک برایتان تعیین کرده انجام دهید؛
  • به مدت 4 تا 6 هفته به استخر نروید؛
  • در فضای باز از عینک آفتابی استفاده کنید؛
  • به مدت 4 هفته آرایش چشم انجام ندهید.

دوره نقاهت جراحی آب مروارید چقدر است؟

با رعایت مراقبت های کامل و مصرف مرتب داروها، حدوداً 8 هفته بعد از عمل آب مروارید به بهبودی کامل می رسید و می توانید به روال عادی زندگی خود برگردید. اگر موارد زیر را در دوران نقاهت خود مشاهده کردید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • از دست دادن بینایی؛
  • دردی که با وجود استفاده از داروهای مسکن ادامه دارد؛
  • افزایش قرمزی چشم؛
  • تورم پلک؛
  • چشمک زدن نور یا ایجاد چندین لکه جدید و شناور جلوی چشم.

بعضی افراد بعد از عمل جراحی هم نیاز به استفاده از عینک دارند. به این منظور پزشک از شما می خواهد تا حدود 1 الی 3 ماه بعد از جراحی به او مراجعه کنید تا شماره دقیق چشم شما را تعیین کند.

روش های عمل جراحی آب مروارید یا کاتاراکت ((cataracts

عمل آب مروارید به روش های مختلفی انجام می شود. پزشک تشخیص می دهد که از کدام روش برای درمان شما استفاده کند. این روش ها را در ادامه برای شما بیان می کنیم:

جراحی با یک برش کوچک روی قرنیه

اولین روش برای جراحی آب مروارید ایجاد یک برش روی قرنیه چشم است. این روش به نام فاکوامولسیفیکیشن (phacoemulsification) هم شناخته می‌ شود، پس اگر این اسم عجیب را از زبان پزشک شنیدید، نترسید!

جراح چشم‌پزشک روی قرنیه شما را یک برش کوچک می ‌دهد و دستگاه کوچکی که امواج اولتراسوند منتشر می‌ کند را در چشم شما می‌ گذارد. این امواج، عدسی چشم را می‌ شکنند. پزشک تکه ‌های عدسی را خارج می‌ کند و یک لنز مصنوعی در چشم شما می‌ گذارد. این عدسی با نوع طبیعی فرقی ندارد و فقط دید شما را بهتر می‌کند.

جراحی با یک برش بزرگ روی قرنیه

این روش جراحی خیلی رایج نیست، اما اگر آب مروارید بزرگ و پیش رفته باشد و دید شما را بیش‌ازحد تار کند، این روش درمانی جواب می‌ دهد. در این روش، جراح یک برش در طول قرنیه ایجاد می‌ کند و عدسی را یکجا بیرون می ‌آورد. در مرحله بعد هم لنز مصنوعی را داخل چشم شما می‌ گذارد. دوران ریکاوری این جراحی کمی بیشتر از روش قبلی است، اما هیچ جای نگرانی ندارد.

جراحی با لیزر فمتوسکند (Femtosecond)

این جراحی با لیزر انجام می ‌شود. جراح با استفاده از اشعه لیزر مخصوص عدسی را می ‌شکند و لنز مصنوعی را جایگزین آن می ‌کند. اگر چشم‌ های شما آستیگمات است و قوز قرنیه دارید، این روش برای شما مناسب است، چون پزشک می‌تواند در طول جراحی آب مروارید، شکل قرنیه شما را نیز با استفاده از لیزر اصلاح کند.

جراحی آب مروارید معمولاً بی‌خطر است و با موفقیت انجام می ‌شود. احتمال دارد که 1 درصد هم اتفاقاتی مانند عفونت، خونریزی، جداشدگی شبکیه و ... رخ دهد که اگر پزشک خوبی را انتخاب کنید این احتمالات به صفر می ‌رسند. بنابراین، اگر کیس جراحی آب مروارید هستید، اصلاً نگران نباشید و فقط به دید بهتر و بدون عینک فکر کنید.

ریکاوری بعد از جراحی هم به نوع عمل بستگی دارد، اما به‌ طور کلی بعد از چند روز متوجه می ‌شوید که دیدتان بهتر شده و خیلی خوب می ‌بینید. پس از حدود یک تا دو هفته هم می ‌توانید به روال عادی زندگی خود برگردید و تمام کارهای خود را مثل قبل انجام دهید. البته، این زمان را پزشک برای شما تعیین می ‌کند.

روش جایگزین برای درمان آب مروارید

همان ‌طور که اشاره کردیم، آب مروارید یک بیماری است که ممکن است تا سال ها پنهان بماند و مشکلی هم برای چشمان شما ایجاد نکند، اما زمانی که دید شما تار شود و نتوانید فعالیت های عادی خود را انجام دهید، باید تحت عمل جراحی قرار بگیرید.

اگر آب مروارید در شما به تازگی ایجاد شده باشد و دید شما را خیلی تار نکرده باشد ممکن است پزشک برای شما دارو و عینک یا لنز طبی تجویز کند تا زمان عمل را عقب بیندازد، اما به هر حال باید بعد از مدتی جراحی را انجام دهید تا دیدتان شفاف شود.

آیا امکان تاری دید بعد از عمل وجود دارد؟

تا دو ماه بعد از عمل این مشکل عادی است و نباید نگران آن باشید، اما گاهی اوقات پس از جراحی آب مروارید تاری دید خوب نمی شود و باز هم همه چیز را تار می بیند. این موضوع به این دلیل اتفاق می افتد که یک کپسول عدسی که وظیفه نگهداری لنز مصنوعی را بر عهده دارد شروع به ضخیم شدن می کند. به این مشکل کدورت یا کدر شدن کپسول خلفی (آب مروارید ثانویه) می گویند. البته ممکن است این وضعیت فوراً ظاهر نشود و ماه ها یا حتی سال ها بعد خودش را نشان بدهد.

اگر این مشکل هم برایتان پیش آمد، اصلاً نگران نباشید، چون پزشک با روشی به نام لیزر YAG این حالت را برطرف خواهد کرد. این جراحی چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد و بدون درد است. جراح چشم پزشک با لیزر ضخامت کپسول خلفی را کم می کند تا نور بیشتری از آن عبور کند و شما با شفافیت بیشتری اطراف خود را ببینید.

هزینه عمل آب مروارید چقدر است؟

یکی از مهمترین موارد برای تصمیمی گیری در مورد جراحی آب مروارید هزینه آن است. هزینه این عمل متغیر است و به عواملی مانند نوع بیمارستان (دولتی یا خصوصی)، چشم پزشک، هزینه های قبل و بعد از عمل و ... بستگی دارد.

هزینه های قبل از عمل شامل ویزیت پزشک برای معاینه، انجام آزمایش و ... است. هزینه های بعد از عمل هم بیشتر برای دارو  صرف می شود. اگر می خواهید از هزینه های دقیق این جراحی اطلاع پیدا کنید، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

آیا عمل آب مروارید با بیمه انجام میشود؟

آب مروارید یک بیماری چشمی است و جراحی آن ربطی به زیبایی و حذف عینک ندارد. به همین دلیل، بیمه هزینه های مربوط به این عمل را پوشش می دهد. البته این موضوع باز هم به نوع بیمارستان و شرکت بیمه شما بستگی دارد. اگر تحت پوشش بیمه تکمیلی باشید، خیالتان از بابت هزینه های این عمل راحت خواهد بود. برای اطمینان کامل از این مورد هم باید با شرکت بیمه خودتان تماس بگیرید.

کلام پایانی

آب مروارید یک بیماری رایج است که به خصوص در افراد 60 سال به بالا به وفور دیده می شود. این بیماری می تواند در زندگی شما تداخل ایجاد کند، چون مستقیماً با بینایی شما در ارتباط است. بنابراین، اگر با علائم این بیماری مانند تاری دید، دوبینی، حساسیت به نور، عدم توانایی رانندگی در شب و ... مواجه هستید حتماً به پزشک مراجعه کنید و در صورت تجویز جراحی، حتماً این کار را انجام دهید.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

تماس با ما