عمل پی آر کی (prk) چیست؟ | جراحی PRK چشم

 PRK (فوتورفراکتیوکراتکتومی) نوعی جراحی برای رفع عیوب انکساری چشم است. در عمل پی آر کی چشم، جراح از لیزر برای درمان مشکلات بینایی ناشی از عیوب انکساری استفاده می کند. این روش تمرکز پرتوهای نور روی شبکیه را بهبود می بخشد. پی آر کی برای درمان نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم استفاده می شود. PRK نیاز شما به عینک یا لنز تماسی را کاهش می دهد؛ در بسیاری از موارد حتی ممکن است به شما این امکان را بدهد که بدون آنها به طور کامل و واضح ببینید.

عمل جراحی پی آر کی (PRK) چشم

مشاوره و استعلام هزینه جراحی

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

09912522663       09120245946

مشاوره در واتساپ 

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

عمل پی آر کی چگونه انجام می شود؟

ابتدا جراح چشم از قطره های بی حس کننده برای چشم شما استفاده می کند. همچنین ممکن است در صورت نیاز و با توجه به حالت روحی شما از داروهای آرام بخش ملایم نیز استفاده کنند. سپس جراح یک اسپکولوم (نگهدارنده پلک) را روی چشم شما قرار می دهد تا مانع پلک زدن شما شود. برخی از جراحان نیز از حلقه ی مکنده برای ثابت نگه داشتن چشم استفاده می کنند. فشار کمی از حلقه ی مکش را احساس خواهید کرد؛ اما قطره های بی حس کننده همه ی احساسات دیگر چشم را از بین می برد. در مرحله بعد، جراح شما لایه فوقانی سلول های قرنیه (اپیتلیوم) را حذف می کند تا به لایه بعدی قرنیه دسترسی پیدا کند. بسته به پزشک جراح، این لایه با ابزار جراحی، محلول الکل یا دستگاه بافتینگ برداشته می شود. پس ازبرداشتن اپیتلیوم شما باید روی یک چراغ هدف تمرکز کنید. در حالی که متمرکز هستید، جراح از لیزر فوق العاده دقیق و کنترل کننده کامپیوتری برای تغییرشکل قرنیه استفاده می کند. این لیزر مقادیر میکروسکوپی بافت را حذف می کند تا خطوط قرنیه مورد نیاز برای واضح شدن بینایی ایجاد شود. در نهایت، جراح یک لنز تماسی نرم را به عنوان نوعی پانسمان روی قرنیه قرار می دهد.

عمل پی آر کی چشم برای چه کسانی مناسب است؟

PRK، لیزیک و لازک و سایر جراحی های لیزری چشم با تکنیک های کمی متفاوت انجام می شود. این تکنیک ها همراه با زمان و هزینه، چیزی است که ممکن است یک نوع جراحی لیزر بینایی را برای شما گزینه بهتری نسبت به نوع دیگر قرار دهد. به عنوان مثال، در PRK اپیتلیوم بطور کامل برای دسترسی به قرنیه برداشته می شود و سپس اپیتلیوم دوباره رشد می کند. در لیزیک و برخی دیگر از انواع آن، در اپیتلیوم و قسمتی از قرنیه فلپ ایجاد می شود. فلپ برای جراحی تا می شود و بعد از آن دوباره در جای خود قرار می گیرد. از آنجا که در پی آر کی فلپ ایجاد نمی شود، اغلب برای افرادی که بافت قرنیه بسیار نازک دارند توصیه می شود. همچنین می تواند برای کسانی که خشکی چشم دارند انتخاب خوبی باشد، زیرا روش فلپ گاهی علائم خشکی چشم را تشدید می کند. عمل پی آر کی ممکن است برای افرادی که بیشتر در معرض آسیب چشم هستند؛ مانند ورزش یا مشاغل خاص، گزینه بهتری باشد.

کاندیداهای جراحی پی آر کی باید معیارهای خاصی را داشته باشند، مانند داشتن سلامت کلی چشم و نسخه ثابت لنز.

انجام PRK و سایر جراحی های لیزری چشم جلوی نزدیک بینی یا دوربینی که هنوز درحال پیشرفت است را نمی گیرد. اگر نمره چشم شما حداقل یک سال قبل از عمل ثابت نباشد، ضعف بینایی تان پس از جراحی می تواند برگردد.

همچنین باید توجه داشته باشید که عمل پی آر کی از پیرچشمی جلوگیری نمی کند، برای بیشتر کسانی که بعد از جراحی PRK دچار پیرچشمی می شوند، استفاده از عینک مطالعه برای کارهای نزدیک آسان ترین راه حل است.

برای اینکه بدانید آیا کاندید PRK هستید، باید برای معاینه جامع بینایی خود به چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک بررسی می کند که آیا تمام معیارهای لازم را دارید و سپس به شما کمک می کند تصمیم بگیرید که آیا PRK برای شما مناسب است یا خیر؟

پی آر کی چشم برای بیماران نزدیک بینی تا 12.00- دیوپتر، آستیگماتیسم تا 6.00- دیوپتر و دوربینی تا 5.00+ دیوپتر می تواند یک گزینه خوب باشد. نتیجه در نمرات پایینتر قاعدتا بهتر و قابل پیش بینی تر هستند. در خطاهای انکساری بالا احتمال برگشت نمره و ایجاد مه در قرنیه بیشتر است.

دلایل متعددی وجود دارد که چرا PRK ممکن است نسبت به سایر گزینه های جراحی برای اصلاح عیوب انکساری بینایی مطلوب باشد.

درابتدا بیماران ممکن است به دلیل ترس از عوارض مرتبط مانند فلپ ناقص، فلپ آزاد، سوراخ دکمه ای، دررفتگی فلپ، رشد اپیتلیال، چین خوردگی از انجام روشهایی که نیاز به تشکیل فلپ دارند تمایلی نداشته باشند. پی آر کی همچنین ممکن است در خلبانان، ورزشکاران حرفه ای یا سایر افرادی که خطر دررفتگی فلپ در آنها بیشتر است ترجیح داده شود.پی آر کی ممکن است در بیمارانی که نمی توانند لیزیک کنند، انتخاب خوبی باشد. مانند افرادی که قرنیه نازک ، دیستروفی اپیتلیوم و ... دارند.

سن مناسب برای جراحی پی آر کی (prk)

رشد چشم ها حداقل تا هجده سالگی ادامه می یابد. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که جراحی عیوب انکساری تا این سن انجام نشود. زیرا درمان آن موقتی است وبه دلیل روند طبیعی رشد، نمره چشم فرد برمی گردد. اوایل بزرگسالی، 18-40 سالگی سن ایده آل برای اصلاح بینایی لیزری در نظر گرفته می شود و اکثر پزشکان ترجیح می دهند به محض اینکه نسخه عینک به مدت یک سال ثابت شد، عمل پی آرکی را انجام دهند. دلیل این است که بیماران تقریبا بیست سال دیگر را بدون هیچگونه وابستگی به عینک بگذرانند. پس از سن 40 سالگی، پیرچشمی شروع می شود. با این حال پزشک شما ممکن است جراحی PRK را نیز به شما پیشنهاد دهد تا فقط برای مطالعه به عینک نیاز داشته باشید و از عینک های دور و نزدیک راحت شوید. به طور کلی هیچ محدودیت سنی بالایی وجود ندارد و به سلامت چشم و نیازهای بصری افراد بستگی دارد. تنها موضوع مهم این است که افراد باید درک کنند ایجاد آب مروارید (کاتاراکت) اجتناب ناپذیر است و عمل PRK نمی تواند مانع آن شود.

سن مناسب برای عمل پی آر کی

ملاحظات ویژه در مورد افراد مسن ( افراد بالای 60 سال)

بیشتر بیماری های چشمی مانند آب مروارید، آب سیاه، دژنراسیون ماکولا و خشکی چشم در جمعیت سالخورده شایع تر هستند. بنابراین سالمندانی که به دنبال PRK چشم هستند باید با دقت ارزیابی شوند. ناهنجاری های اپیتلیوم قرنیه نیز در افراد مسن بیشتر از افراد جوان شایع است و می تواند علت سایش قرنیه و بهبود ضعیف بعد از پی آر کی باشد. بنابراین ارزیابی جامع چشم، مناسب بودن فرد برای عمل PRK را تعیین می کند.

عمل  پی آر کی (PRK) برای چه افرادی ممنوع است؟

ممنوعیت نسبی و مطلق بسیاری برای جراحی PRK وجود دارد که توسط  FDA و آکادمی چشم پزشکی آمریکا پیشنهاد شده است.

ممنوعیت مطلق

PRK در بیماران مبتلا به آب مروارید قابل ملاحظه، گلوکوم ناپایدار و یا بیماری های خارجی کنترل نشده مانند بلفاریت،سندرم خشکی چشم و حساسیت، مطلوب نیست. قوز قرنیه و سایر ناهنجاری ها مانند اکتازی های قرنیه، نازک شدن، ادم و کراتیت، ممنوعیت مطلق محسوب می شوند.

ممنوعیت نسبی

PRK در زنان باردار یا مادران شیرده ممنوع است. زیرا تاثیرات هورمونی ممکن است منجر به تغییر در عیوب انکساری شود. علاوه بر این، داروهای دریافتی بعد از عمل ممکن است به طور غیرمستقیم به جنین یا نوزاد شیرخوار منتقل شود. همچنین بیمارانی که قرنیه بیش از حد شیب دار یا مسطح، توپوگرافی غیرطبیعی قرنیه، آستیگماتیسم نامنظم قابل توجه، خشکی چشم کنترل نشده، یووئیت و گلوکوم، سابقه ابتلا به کراتیت هرپس سیمپلکس دارند ممکن است ممنوعیت نسبی تلقی شوند. بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده بیشتر درمعرض بی ثباتی انکساری یا ترمیم ضعیف زخم هستند. به طور کلی به بیمارانی که از داروهایی با ریسک بالای عوارض جانبی استفاده می کنند، توصیه می شود که از جراحی های انکساری اجتناب کنند.

مزایای جراحی prk

  • قبل از عمل پی آر کی با پزشک خود در مورد عوارض و مزایای آن صحبت کنید. مزایای این عمل شامل موارد زیر است.
  • PRK می تواند نزدیک بینی را با دقت بالایی اصلاح کند. تقریبا 90 درصد از بیماران یک سال بعد از عمل، بدون عینک یا لنز تماسی بینایی 20/20 دارند. بیش از 95 درصد دید 40/20 یا بیشتر دارند.
  • PRK ممکن است دربیماران خاص با قرنیه نازکتر و یا با نامنظمی سطح قرنیه بر لیزیک ترجیح داده شود؛ زیرا این روش بافت قرنیه را کمتر از عمل جراحی لیزیک تغییر می دهد.
  • پی آر کی از نظر فنی ساده تر از لیزیک است. به همین دلیل، برخی از جراحان انکساری، آن را به لیزیک ترجیح می دهند.
  • این روش خطر کمتری برای خشکی چشم یا عفونت ایجاد می کند و همچنین مقرون به صرفه ترین عمل است.
  • جراحی لیزر PRK چشم ارزان تر از سایر روش های جراحی لیزر چشم است.

همچنین می توانید برای جزئیات بیشتر مقاله مزایا و معایب پی آر کی را مطالعه کنید.

عوارض عمل PRK چشم

پی آر کی هم مانند سایر روشها عوارضی دارد که معمولا کوتاه مدت هستند. می توان عوارض جراحی پی آر کی را با رعایت اصول اقدامات قبل از عمل و مراقبت های بعد از آن کاهش داد.

عوارض این جراحی عبارتند از:

  • ایجاد زخم روی قرنیه
  • ایجاد مه بر قرنیه که روی آن را کدر می کند.
  • عفونت
  • خیرگی و ایجاد هاله در اطراف چراغ ها به ویژه در شب
  • درد چشم
  • سوزش و اشک ریزش
  • حساسیت به نور
  • بینایی کم و کدر
  • رگرسیون (به این معنی که درمان کم اثر شود.)

عوارض عمل جراحی پی آر کی چشم

در موارد بسیار نادر ممکن است سبب نابینایی شود. نتیجه عمل به دلیل تغییرات در بهبود زخم های فردی کاملا قابل پیشبینی نیست و تعداد کمی از بیماران ممکن است برای رسیدن به بهترین بینایی خود به عینک یا جراحی دوباره نیاز داشته باشند.

هزینه عمل پی آر کی چشم چقدر است؟

هزینه عمل PRK مانند سایر جراحی های دیگر به عوامل مختلفی بستگی دارد. با توجه به مقدار عیوب انکساری چشم ها هزینه ها متفاوت است. هر چقدر نمره چشم فرد بیشتر باشد این هزینه می تواند بیشتر شود. هم چنین پزشک جراح، شهر مربوطه و کلینیک جراحی و.... می تواند در هزینه پی آر کی چشم تاثیرگذار باشد. با این حال می توان به طور میانگین هزینه این جراحی را از 5 تا 10 میلیون تومان در نظر گرفت.

اقدامات قبل از جراحی PRK

 از جمله مهمترین اقدامات قبل از عمل prk می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شما باید 3 هفته قبل از عمل از لنزهای تماسی استفاده نکنید. 
  • از آرایش صورت به خصوص چشم خود (ریمل و خط چشم) خودداری کنید.
  • روز قبل از عمل موهای خود را با شامپو بشویید، زیرا بعد از عمل نباید تا چند روز این کار را انجام دهید.
  • صبح جراحی لطفا همه داروها را طبق دستورالعمل مصرف کنید.
  • حتما یک همراه داشته باشید که شما را به محل جراحی برساند و به خانه برگرداند. 
  • قبل و بعد از عمل می توانید به طور معمول غذا بخورید و بیاشامید. هیچ گونه رژیم غذایی لازم نیست.
  • از هیچ گونه لوازم آرایشی و مواد آرایشی با رایحه قوی ( به دلیل ذراتی که ممکن است روی لیزر تاثیر بگذارند) استفاده نکنید.
  • برای عمل خود لباس راحت بپوشید. اگر نسبت به سرما حساسیت بیشتری دارید، ممکن است لازم باشد با خود یک ژاکت به همراه داشته باشید.
  • یک کیت از لوازم بعد از عمل در مرکز جراحی به شما داده می شود که حاوی تمام قطره ها و سایر اقلام مورد نیاز است.
  •  روز عمل از ادکلن و عطر استفاده نکنید.
  • وارد کردن آب و صابون به چشم بعد از عمل می تواند بسیار تحریک کننده باشد و ممکن است بر نتیجه آن تاثیر منفی بگذارد.

اقدامات قبل از جراحی عمل پی آر کی چشم

مراقبت های بعد از PRK

از جمله مهمترین مراقبتهای بعد از عمل prk می توان به این موارد اشاره کرد:

  • یک لنز تماسی پانسمان برای راحتی در چشم های شما قرار داده می شود که معمولا پزشک بعد از 7 روز آن را خارج می کند.
  • اگر لنز پانسمان از چشم شما خارج شد لطفا مجددا آن را وارد چشم خود نکنید. در مراجعه بعدی، پزشک یک لنز جدید را برای شما خواهد گذاشت.
  • قطره های بعد از عمل خود را پس از بازگشت به خانه (یا ظرف 2 ساعت پس از جراحی) شروع کنید.
  • قبل از هربار استفاده از قطره های چشمی، آنها را کاملا تکان دهید. بین هر قطره حداقل 5 دقیقه زمان بگذارید. مهم نیست کدام قطره ابتدا استفاده شود.
  • استفاده از برخی قطره ها ممکن است باعث ایجاد پوسته در امتداد مژه ها شوند. در این صورت می توانید یک دستمال خیس شده در آب گرم که آب آن گرفته شده است را به مدت 5 دقیقه روی چشم های خود قرار دهید.
  • بهتر است تا چند ساعت بعد از رسیدن به خانه چرت بزنید یا حداقل با چشمان بسته استراحت کنید.
  • خشکی چشم بعد از درمان بسیار شایع است. از قطره هایی که چشم پزشک برای شما تجویز کرده به طور منظم استفاده کنید.
  • تا یک ماه پس از جراحی چشم های خود را مالش ندهید.
  • حداقل تا 14 روز پس از عمل به استخر یا وان آب گرم نروید. این به منظور کاهش خطر عفونت است. ممکن است دوش بگیرید اما اجازه ندهید آب مستقیما به صورت شما پاشیده شود.
  • اگر در رانندگی یا کار با تجهیزات خطرناک راحت نیستید، لطفا تا زمانی که بینایی شما رضایت بخش نباشد، از این کار خودداری کنید.
  • ممکن است متوجه افزایش حساسیت به نور شوید. برای راحتی بیشتر از عینک آفتابی استفاده کنید.
  • تا 3 روز بعد از عمل از هرگونه آرایش چشم خودداری کنید.
  • شما می توانید اکثر فعالیت های عادی را در عرض 4 تا 7 روز پس از عمل انجام دهید.
  • برخلاف دوره بهبودی در برخی از روش ها، لازم نیست نگران خم شدن یا بلند کردن اجسام باشید.
  • در صورت بروز علائم درد یا افت ناگهانی بینایی، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

مراقبت های بعد از عمل جراحی پی آر کی چشم

مشاوره و استعلام هزینه جراحی

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

09912522663       09120245946

مشاوره در واتساپ 

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

دوره نقاهت PRK

در دوره نقاهت عمل پی آر کی ممکن است علائم زیر را تجربه کنید.

  • اشک ریزش چشم 
  • حساسیت به نور
  • تاری دید
  • احساس سوزش
  • خشکی چشم و خارش 
  • احساس یک جسم خارجی در چشم

دوره نقاهت عمل پی آر کی چشم

روزهای دوم و سوم پس از پی آرکی سخت ترین روزهای دوره نقاهت خواهد بود. اما علائم را می توان با استراحت و مصرف مسکن مدیریت کرد. این علائم به طور معمول در روز چهارم کمتر خواهند شد. اگر ظرف یک هفته علائم از بین نرفت و یا بدتر شد حتما با پزشک خود تماس بگیرید. شما باید در این مدت از ورزش اجتناب کنید، حتی ورزش خفیف نیز می تواند روی درمان چشم شما تاثیر منفی بگذارد.

روز پنجم بعد از عمل لنز تماسی پانسمان را از روی چشمان شما بر می دارند. قرنیه از لبه ها به سمت مرکز بهبود می یابد. هنگامی که این لنز را بر می دارید با توجه به میزان خطای انکساری شما در قبل، متوجه بهبود چشمگیری می شوید. معمولا دید شما بین 20/30 تا 20/50 متغیر است.

هفته اول تا چهارم پس از عمل: می توانید به کار خود برگردید و با خیال راحت رانندگی کنید.

هفته چهارم تا ششم بعد از عمل: بینایی شما در این مدت به تدریج بهبود می یابد. در ماه اول، شما همچنان از قطره چشم برای کاهش خطر تیرگی قرنیه استفاده می کنید. در طول این مدت ممکن است چشم شما خشک شود اما اکثر عوارض جانبی دیگر، از جمله حساسیت به نور و اعوجاج بینایی کاهش می یابد.

ماه های سوم تا ششم بعد از عمل، بینایی شما تقریبا بهبود یافته است و به 40/20 یا بهتر می رسد. پس از عمل PRK، اگرچه استفاده از عینک آفتابی برای محافظت از چشمها در برابر اشعه ماورا بنفش بسیار مهم است، اما ممکن است برای دید بهتر هم لازم باشد در اولین سال بعد از عمل در روزهای آفتابی از عینک آفتابی استفاده کنید. زیرا ممکن است لنز شما در تمرکز نور بسیار شدید مشکل داشته باشد. همچنین برای انجام برخی فعالیت ها مانند استفاده از رایانه باید از عینک مخصوص استفاده کنید.

استفاده از گوشی بعد از عمل PRK

ما به بیماران توصیه می کنیم 24 ساعت اول پس از عمل را به دور از نورهای شدید، صفحه نمایش و فعالیت های بصری مانند خواندن بگذرانند. این زمان را دوره 24 ساعته بدون صفحه می نامیم.

چند روز بعد از عمل پی آر کی (prk) می توان رانندگی کرد؟

شما نباید در روز عمل رانندگی کنید. بینایی شما روزانه بهبود می یابد اما ممکن است یک هفته طول بکشد تا به سطح عملکرد مطلوب بازگردد و چند هفته قبل از اینکه به وضوح کامل برسد، شما نباید رانندگی کنید. خوشبختانه اکثر افراد می توانند دو یا سه هفته پس از عمل رانندگی را از سر بگیرند.

برگشت نمره چشم بعد از عمل پی آر کی

اگرچه دقت روشهای جراحی انکساری در حال افزایش است، اما در صورت وجود عیب انکساری باقیمانده مانند اصلاح بیش از حد پس از جراحی، انحرافات و ... که کیفیت زندگی بیمار را مختل می کند، در نظرگرفتن درمان مجدد پس از پی آر کی غیرمعمول نیست. می توان گفت بین افزایش بی نظمی در کره چشم، مقدار نمره قبل از عمل و برگشت عیوب انکساری رابطه مثبت وجود دارد. سن، جنس و نوع خطای انکساری بیمار و تخصص جراح PRK می تواند نتایج کلی را تغییر دهد.

چه تستها و آزمایشاتی قبل از پی آر کی انجام می شود؟

قبل از عمل پزشک شما، فشار چشم، حرکات کره چشم و عصب بینایی و شبکیه را کامل بررسی می کند. عکسهای رنگی خاصی نیز مانند پنتاکم، توپوگرافی، پاکیمتری و ارب اسکن انجام می شود.

جراحی PRK چقدر طول می کشد؟

در این جراحی برای هر دو چشم تقریبا 10 دقیقه زمان می برد.

آیا بیمه هزینه PRK چشم را پرداخت می کند؟

بیمه های پایه مانند تامین اجتماعی و بیمه سلامت از آنجایی که عمل PRK را جز عملهای زیبایی به حساب می آورند، هزینه ای بابت آن پرداخت نمی کنند. اما بیمه های تکمیلی مانند سامان، ایران، دانا و... با توجه به میزان هزینه عمل بخش قابل توجهی از آن را پرداخت می کنند.


دیدگاه شما

فیلدهای ضروری با علامت

  1. Ahmadipour

    سلام من قوز قرنیه خفیفی دارمو از طرفی عیب انکسار هم دارم. یه جراح بهم گفت لازک نمیتونی و باید prk انجام بدی. اما یه جراح دیگه گفت فرقی نداره جفتشم میتونی انجام بدی...الان سردرگم شدم. ممنون میشم کمکم کنید سوال من اینه که کدومش درسته؟ من دقیقا باید چیکار کنم

    1. مدیر سایت

      سلام؛ به فوق تخصص قرنیه مراجعه کنید.

  2. مجیدی

    مچکرم از اطلاعات مفید شما

    1. مدیر سایت

      بابت زمانی که صرف خواندن مقاله کردید سپاسگذارم.

تماس با ما